2017. Hepatitis C kérdések és válaszok a nyilvánosság számára

2017. Hepatitis C kérdések és válaszok a nyilvánosság számára

Írta: Lisa Rapaport 2020. március 4

5 dolog, amit tudnia kell a Hep C-ről, ha injekciót ad be

Még akkor is, ha jelenleg kábítószert szed, azonnal kezelni lehet – és kell is – a hepatitis C miatt.

Írta: Julie Stewart 2020. február 7

7 különbség a régi és az új hepatitis C-kezelések között

A hepatitis C elleni mai gyógyszerek sokkal különböznek – és hatékonyabbak –, mint az egy évtizeddel ezelőtti.

Írta: Jessica Migala 2019. november 4"

A májcirrhosis a kezeletlen hepatitis C egyik lehetséges szövődménye. Oleg Prokopenko/Shutterstock

A hepatitis C egy krónikus vírusfertőzés, amely a fertőzött személy vérével való érintkezés útján terjedhet. A fertőzés akkor fordulhat elő, ha kábítószer-tűt, borotvát és körömvágót használnak. Akkor is elkaphatja a vírust (HCV néven), ha véletlenül megszúrja egy fertőzött tű, ha érintkezésbe kerül egy fertőzött személy nyílt sebeivel, és esetleg védekezés nélküli szex során. (1) 

Becslések szerint az Egyesült Államokban több mint hárommillió embernek van hepatitis C-je. Az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériuma szerint azonban sokan nincsenek tisztában a fertőzésükkel, mert nincsenek tüneteik. (2)

“A hepatitis C-t évekig nem diagnosztizálják, és általában csendben marad, amíg a májkárosodás felhalmozódik, ez a folyamat akár egy évtizedig vagy tovább is tarthat” – figyelmeztet Amesh Adalja, MD, fertőző betegségek orvosa és a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető tudósa. Pittsburgh.

Annak ellenére, hogy néhány embernek nincsenek tünetei, a hepatitis C potenciálisan veszélyes májfertőzés.

A hepatitis C lehet akut vagy krónikus. Az akut hepatitis nem mindig okoz tüneteket. (3) Ha a tünetek jelentkeznek, azok csak néhány héttől néhány hónapig tarthatnak, majd spontán kiürülnek a szervezetből – magyarázza Dr. Adalja.

Hogyan végezzenek hepatitis C-tesztet?

Cikk

A krónikus HCV fertőzések eltérőek. Ezek a fertőzések keto diet vélemény hosszú ideig a szervezetben maradnak, és ha nem kezelik őket, életveszélyes szövődményeket okozhatnak, jegyzi meg az NHS. (4) Emiatt mindenkit, akinél fennáll a hepatitis C kockázata, meg kell szűrni a fertőzés szempontjából, és el kell kezdeni a kezelést.

A kockázati tényezők közé tartozik a tűmegosztás, a vérátömlesztés vagy szervátültetés 1992 előtt (mielőtt megkezdődött volna a kötelező HCV-szűrés), a HIV-fertőzés anamnézisében, a munkahelyi véres tűhasználat, a védekezés nélküli szex, valamint a születés 1945 és 1945 között. 1965. (3)

Minél hamarabb diagnosztizálják a hepatitis C-t és elkezdik a kezelést, annál kisebb a súlyos szövődmények kockázata. „A krónikus hepatitis C végstádiumú májbetegséghez vezethet, amelyet cirrhosis, májrák és májátültetés szükségessége jellemez” – mondja Adalja. (5)

Mi a májcirrhosis?

„A cirrhosis olyan állapot, amelyben a máj szerkezetét rostos szövet váltotta fel a gyulladásos ciklusok miatt” – magyarázza Adalja. “A hepatitis C fertőzés előidézheti ezeket a gyulladásos állapotokat a májban, mivel megfertőzi a májsejteket, és károsodást okoz, amelyre az immunrendszer reagál” – teszi hozzá. (6)

További információ a Hepatitis C-vel kapcsolatos egészségének gondozásáról

A legjobb és legrosszabb ételek és italok hepatitis C kezelésére

Tudj meg többet

A hegszövet kialakulásával egyre nehezebbé válik a máj megfelelő működése. A véráramlás akadályozottá válik a májban, és az idő múlásával a májfunkció csökken, jegyzi meg a Mayo Clinic. (7)

A májzsugorodás korai jelei lehetnek a boka vagy a lábak duzzanata vagy vízvisszatartás, étvágytalanság, fáradtság, a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése (sárgaság), viszkető bőr, véres széklet, láz, tájékozódási zavar és barnás színű. vizelet. (7)

A vérvizsgálat, a biopszia vagy a képalkotó vizsgálat, mint például a számítógépes tomográfia (CT) vizsgálat vagy ultrahang, megkeresheti a máj hegszövetét a cirrhosis diagnosztizálása érdekében. Az Országos Diabétesz és Emésztőrendszeri és Vesebetegségek Intézete szerint a májzsugorodás kockázata magas azoknál, akiknek kórtörténetében nem alkoholos zsírmájbetegség és alkoholfogyasztás szerepel. (8)

A hepatitis C korai diagnózisa azért is fontos, mert a cirrhosis nem mindig reverzibilis, bár a kezelés korlátozhatja a májkárosodást, jegyzi meg az American Liver Foundation. (9)

Mi a májrák?

A májrák a kezeletlen hepatitis C szövődménye is. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a hepatitis C-vel és cirrózissal diagnosztizált emberek legfeljebb 5 százalékánál májrák alakul ki. (10)

Összefüggő

Mi történik az egészségével, ha nem kezelik a hepatitis C-t?

Tudj meg többet

A májrák tünetei közé tartozik az étvágytalanság, a felső hasi fájdalom, az émelygés, a hányás, a hasi duzzanat és a sárgaság a CDC szerint. (11)

A vérvizsgálatok, a képalkotó vizsgálatok és a biopszia megerősítheti a rákos sejteket a májban. A kezelés a rák stádiumától függően változik. Ez magában foglalhatja a daganat eltávolítását, a kemoterápiát és a sugárterápiát a daganatok csökkentésére vagy elpusztítására, az immunterápiát vagy a célzott gyógyszeres terápiát a Mayo Clinic szerint. (12)

Néhány korai stádiumú májrákban szenvedő ember májtranszplantációs műtétre is jelölt lehet. (12) Ez magában foglalja a beteg máj egészséges donorra való cseréjét.

Mi a májelégtelenség?

„A hepatitis C-ben szenvedő betegeknél a májelégtelenség a cirrhosis késői szakaszában, és ritkán a folyamat elején alakul ki” – magyarázza Glenn Englander, MD, belgyógyász és gasztroenterológus, aki a floridai West Palm Beach-ben praktizál.

“Ebben a szakaszban a májelégtelenség halált vagy májátültetést jelent” – teszi hozzá. (5,9)

További információ a transzplantációs sebészetről

Májátültetésre van szüksége? Íme, mire számíthat

Tudj meg többet

Ekkor leáll a máj működése, és minden 100 hepatitis C-ben és cirrhosisban szenvedő emberből körülbelül 3-6 embernél alakul ki szervi elégtelenség – jegyzi meg a CDC. (10) A májelégtelenség tünetei közé tartozik a sárgaság, a lábak és a gyomor duzzanata, gyomorvérzés és tájékozódási zavar. (9)

A májelégtelenség nem mindig reverzibilis, ilyenkor májtranszplantációs műtét válik szükségessé. (9) A Mayo Clinic szerint a hepatitis C májelégtelenség miatt májátültetett emberek általában legalább öt évig túlélik az átültetést. Sajnos még transzplantációs műtét után is előfordulhat, hogy a hepatitis C vírus újra felszínre kerül a szervezetükben. (5)

Utolsó szó a hepatitis C szövődményeiről

A hepatitis C súlyos fertőzés, életveszélyes szövődményekkel, ezért fontos felismerni ennek a vírusnak a jeleit, és orvoshoz kell fordulni, ha tudja, hogy ki van téve vagy veszélyben van. A kezeléssel a diagnosztizált emberek több mint 90 százaléka 8-12 héten belül meggyógyul orális terápiával, amely vírusellenes gyógyszerből áll, hogy eltávolítsa a vírust a véráramból. (10)

Iratkozzon fel Emésztési Egészségügyi Hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Hepatitis C. Országos Diabétesz és Emésztő- és Vesebetegségek Intézete. 2017. május, Hepatits C. U.S. Department of Health and Human Services. 2019. március 29. Hepatitis C. Mayo Clinic. 2019. május 29. Hepatitis C tünetei. NHS. 2018. június 21. Picco M. Hepatitis C: Mi történik a végstádiumú májbetegségben? Mayo Klinika. 2018. július 27. Májcirrhosis. Amerikai Máj Alapítvány. 2017. Cirrhosis. Mayo Klinika. 2018. december 7. A cirrhosis tünetei és okai. Országos Diabétesz és Emésztő- és Vesebetegségek Intézete. 2018. március. Hepatits C diagnosztizálása. American Liver Foundation. 2017. Hepatitis C kérdések és válaszok a nyilvánosság számára. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2019. szeptember 10. Májrák. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2019. július 30. Májrák: kezelés és diagnózis. Mayo Klinika. 2019. május 4. Mutass kevesebbet

A Hepatitis C legújabb kérdései

7 tennivaló, amíg a Hep C-kezelés megkezdésére vár

Tegye ezeket a lépéseket, hogy megerősítse étrendjét, gyógyszeres rutinját és még sok mást.

Írta: Andrea Peirce 2021. március 9

5 módszer a hepatitis C újrafertőződésének elkerülésére

A közvetlen hatású vírusellenes gyógyszerekkel meg lehet gyógyítani a hepatitis C-t, de nem akadályozhatja meg a vírus újbóli elkapását. Így kerülheti el a hepatitis C fertőzést. .

Írta: Colleen de Bellefonds 2020. december 3

Hogyan gyógyult ki egy fekete ember a Hep C-ből a faji elfogultság ellenére

Hogyan vívta – és nyerte meg – a harcát egy fekete férfi a hepatitis C-vel.

Írta: Maia Niguel Hoskin, PhDD, 2020. december 3

A Hepatitis C vírus kezelhető a Nobel-díjasok felfedezésének köszönhetően

A 2020-as fiziológiai és orvosi Nobel-díjat közösen ítélték oda három tudósnak, akik felfedezték a hepatitis C vírust, amely bravúr megnyitotta az utat. . .

Írta: Lisa Rapaport 2020. október 13

5 dolog, amit a fekete amerikaiaknak tudniuk kell a hepatitis C-ről

A hepatitis C aránytalanul nagy mértékben érintette a fekete amerikaiakat. Íme, miért.

Írta: Colleen de Bellefonds 2020. szeptember 1

Mit kell tudni, ha májátültetésre van szüksége hepatitis C miatt

Ha hepatitis C-ben szenved, májátültetésre lehet szüksége. Íme, mit várhat el az eljárástól.

Írta: Blake Miller, 2020. augusztus 27

9 kérdés, ami felmerülhet a hepatitis C-kezeléssel kapcsolatban

Milyen gyorsan kell segítséget kérni? Milyen gyógyszert kell szednie? Íme, mit kell tudni a fertőzés sikeres eltávolításának esélyeiről.

Írta: Jessica Migala 2020. június 8

Az új irányelvek szerint a legtöbb felnőttnek hepatitis C-szűrésre van szüksége

Az Egyesült Államok Preventive Services Task Force 2020 márciusában kiadott ajánlásai a 18 és 79 év közötti felnőttek számára a hepatitis C vírus szűrésére szólítanak fel. . .

Írta: Lisa Rapaport 2020. március 4

5 dolog, amit tudnia kell a Hep C-ről, ha injekciót ad be

Még akkor is, ha jelenleg kábítószert szed, azonnal kezelni lehet – és kell is – a hepatitis C miatt.

Írta: Julie Stewart 2020. február 7

7 különbség a régi és az új hepatitis C-kezelések között

A hepatitis C elleni mai gyógyszerek sokkal különböznek – és hatékonyabbak –, mint az egy évtizeddel ezelőtti.

Írta: Jessica Migala 2019. november 4"

A fekete amerikaiaknak nehezebb dolgaik lehet sikeresen kezelni a hepatitis C-t, mint a fehér amerikaiaknak. iStock

Nem sokkal azután, hogy megünnepelte a 4 éves kijózanodást, Brian, egy 64 éves fekete férfi Los Angelesből olyan híreket kapott, amelyek teljesen megdöbbentőek voltak. Orvosa azt mondta neki, hogy pozitív lett a hepatitis C-re (HCV), egy vírusfertőzésre, amely idővel súlyos májkárosodást okozhat.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a hepatitis C a fertőzött személy vérével való érintkezés útján terjed, gyakran közös tűk vagy más kábítószer-injekciós eszközök révén. A bebörtönzött embereknél nagyobb a kockázata a hepatitis C megszerzésének.

Ez volt a helyzet Brian esetében is, aki évtizedes heroin- és kokainfüggőséggel küzdött, és többször is bebörtönözték apró, erőszakmentes bűncselekmények miatt. Bár tisztában volt vele, hogy a HIV injekciós kábítószer-használattal is átterjedhet, nem volt tudatában annak, hogy a hepatitis C is így terjedhet.

„Amikor használtam, nem az volt a cél, hogy a HIV-től való félelemben osszuk meg a tűket, nem a hepatitis C-től” – emlékszik vissza Brian.

Brian nincs egyedül. A szakértők észrevették, hogy sok intravénás kábítószer-használó általában jobban tájékozott a HIV kockázatáról, mint a hepatitis C kockázatáról. Julius Wilder, MD, PhD, hepatológus és a Duke Egyetem Orvostudományi Karának adjunktusa szerint a probléma az, hogy a hepatitis C-vel kapcsolatos tudatosság hiánya jelentős probléma. Ez az egyik oka annak, hogy a fekete közösség sebezhetőbb a fertőzéssel szemben, és aránytalanul sok krónikus hepatitis C-t tapasztal.

„A HIV-vel kapcsolatos üzenetküldés mellett, amelyre nagy szükség van, további üzenetekre van szükség a HCV szűrésével és megelőzésével kapcsolatban” – mondja Dr. Wilder.

Hogyan hat a hepatitis C a fekete amerikai közösségre

A hepatitis C gyakrabban fordul elő, mint azt az emberek gondolnák: 2013 és 2016 között az Egyesült Államokban körülbelül 2,4 millió ember élt a vírussal – 20-23 százalékuk fekete, a folyóiratban 2020 januárjában megjelent tanulmány szerint. Hepatológiai kommunikáció. Még aggasztóbb, hogy az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériumának Kisebbségi Egészségügyi Hivatala jelentése szerint 2016-ban a feketék majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg hepatitis C-ben, mint a fehérek.

A hepatitis C végzetes lehet, mert idővel súlyos egészségügyi állapotokat, például májrákot és krónikus májbetegséget okozhat – ez a vezető halálok a 45 és 64 év közötti amerikai feketék körében. A probléma az, hogy sok HCV-fertőzött ember nem A CDC szerint az (akut) fertőzést követő hetekben vagy hónapokban semmilyen tünet nem alakul ki. Ugyanez igaz a krónikus hepatitis C-re is. Valójában sok ember egyáltalán nem tapasztal semmilyen tünetet, amíg a fertőzés előrehaladott májbetegséget nem okoz.

Szerencsére Brian a hepatitis C tüneteit – hányingert, fáradtságot, elszíneződést és a szemek besárgulását – tapasztalta még időben, hogy megfelelően kezeljék. „A tüneteim voltak a megmentőm” – mondja. Egyéb tünetek közé tartozik a viszkető bőr, a sötét vizelet és az étvágytalanság.

Amikor Brian először értesült a diagnózisáról, azt hitte, élete véget ért. „Emlékszem, hogy az orvosom felhívott, és elmondta, hogy C hepatitisem van, és azonnal el kell kezdenem a kezelést” – emlékszik vissza. „[Az orvos] hangja komoly volt, és azt hittem, ez igazából nekem szólt. ”

A jó hír az, hogy bár a hepatitis C diagnózisa ijesztő lehet, és komolyan kell venni, az emberek túlnyomó többsége meggyógyulhat, ha korán diagnosztizálják és kezelik, mondja Wilder. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a vírussal fertőzöttek körülbelül 90 százaléka meggyógyulhat 8-12 hetes kezeléssel, még akkor is, ha korábban hepatitis C miatt kezelték őket, vagy jelenleg cirrózisban szenvednek.

Hozzáférés a Hepatitis C gondozásához és a faji elfogultsághoz 

Miután Briant diagnosztizálták, orvosa gyorsan olyan kezelési tervet állított fel neki, amely három hónapos gyógyszeres kezelést is tartalmazott. „Körülbelül egy hónap után szó szerint új embernek éreztem magam” – mondja. „Olyan volt, mint egy csoda. ”

Brian szerencsés volt ebből a szempontból. Kijózanodása után teljes munkaidős állást és ezzel együtt egészségbiztosítást és minőségi orvosi ellátást tudott biztosítani, ami nagyban hozzájárult a felépüléséhez. Nem mindenki ilyen szerencsés.

Wilder szerint az egészségbiztosítás és az orvosi kezeléshez való hozzáférés hiánya az egyik legnagyobb oka annak, hogy a hepatitis C-t nem diagnosztizálják és kezelik a fekete amerikaiak körében. “A HCV nagyszerű példa arra, hogy a strukturális rasszizmus miként vezethet a megfelelő orvosi ellátáshoz való korlátozott vagy egyáltalán nem hozzáféréshez” – mondja. „Őszintén szólva még mindig vannak nyomai Jim Crow-nak, amely befolyásolja a felfelé irányuló mobilitást, mivel a fekete közösség tagjai alulfoglalkoztattak és nem biztosítottak, ami korlátozza az alapellátás igénybevételének lehetőségét. ”

Bár Brian részesült a gyors, hatékony kezelésből, ez nem mindig volt így a fekete amerikaiak esetében – még azok esetében sem, akik hozzáfértek az alapellátáshoz. Ennek az az oka, hogy a hepatitis C gyógyszerének régebbi verziói hatékonyabbak voltak a fehéreknél, mint a feketéknél, részben azért, mert a feketéket nem vonták be olyan gyakran a klinikai vizsgálatokba, mint a fehéreket.

„Az orvosok hosszú ideig olyan HCV-kezelést alkalmaztak, amely a feketéknél nem vált be olyan jól, mint a fehéreknél” – magyarázza Wilder.

Az orvostársadalom azóta szándékos erőfeszítéseket tesz ennek a súlyos egyenlőtlenségnek a megoldására, valamint a faji és genetikailag inkluzív hepatitis C kezelések azonosítására.

Guest
Guest posting on BookBuzzr blogs will definitely boost your business and possibly earn you more clients. However, your writing must be unique and engaging to the audience. If you have an article or even just a topic in mind, relevant to writing, publishing, selling, or marketing books, we would love to see your proposed content! Feel free to submit Here!
Posts created 2406

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top