Lëndimi i përsëritur i tendosjes (RSI) shpjegoi

Lëndimi i përsëritur i tendosjes (RSI) shpjegoi

Lëndimi i përsëritur i tendosjes ka qenë rreth e rrotull që kur njerëzit filluan së pari të përsërisin lëvizjet dhe të kryejnë punë manuale.

Përshkrimi i parë i dëmtimit të tendosjes përsëritëse (RSI) erdhi nga një mjek italian, Bernardino Ramazzini, në 1700. Ai përshkroi më shumë se 20 kategori të RSI që ai vëzhgoi në punëtorët industrialë të Italisë.

Sot, shkaqet kryesore të RSI janë puna manuale, puna në zyrë dhe përdorimi i pajisjeve moderne teknologjike. Shembuj përfshijnë gishtin e madh të BlackBerry, iPod Finger, gishtin e PlayStation, dore të Rubik ose gishtin e këmbës së Cuber, gishtin e stilusit, dore të Raver dhe Emacs Pinky.

Gama e RSI është e gjerë, por ky artikull do të përqendrohet kryesisht në ato të shkaktuara nga mjediset e punës, sportet dhe përdorimi i pajisjeve moderne.

Fakte të shpejta në RSI

Këtu janë disa pika kryesore në lidhje me RSI. Më shumë detaje është në artikullin kryesor.

 • Ka shumë lloje të ndryshme të RSI, dhe mënyra të ndryshme të trajtimit dhe parandalimit të tyre.
 • Pajisjet teknologjike moderne kanë shkaktuar një ngritje në RSI.
 • Lëvizjet e përsëritura në një pjesë të trupit mund të ndikojnë në muskujt në një pjesë tjetër.
 • Stresi psikologjik dhe monotonia mund të përkeqësojnë simptomat.
 • Praktikat e përmirësuara të vendit të punës mund të ndihmojnë në parandalimin e tij.

isfarë është një RSI?

RSI i referohet një larmi problemesh. Një RSI mund të ndikojë pothuajse në çdo pjesë të luajtshme të trupit të njeriut.

RSI -të shoqërohen me detyra të përsëritura, përpjekje të fuqishme, dridhje, kompresim mekanik dhe pozicione të qëndrueshme ose të pakëndshme.

Emrat e tjerë përfshijnë dëmtime të përsëritura të lëvizjes, çrregullim të lëvizjes përsëritëse (RMD), çrregullim kumulativ të traumës (CTD), sindromën e përdorimit të profesionit, sindromën e përdorimit të tepërt dhe çrregullimin rajonal muskulor.

Simptomat

RSI ka shumë shkaqe të mundshme, dhe një gamë të gjerë të simptomave të mundshme.

Këtu janë disa nga simptomat më të përgjithshme:

 • butësi ose dhimbje në muskulin e prekur ose bashkimin zona
 • Tingling, veçanërisht dora ose krahu
 • Humbja e ndjesisë
 • Humbja e forcës

Cila pjesë e trupit preket.

Shkaqet

Shkaqet e RSI ndryshojnë shumë.

Këtu janë disa aktivitete dhe pajisje që mund të rrisin rrezikun:

 • Përdorimi i tepërt i një muskuli ose grupi të veçantë të muskujve
 • Pajisjet vibruese
 • duke punuar në temperatura të ftohta
 • Qëndrimi i dobët ose një hapësirë pune e dizajnuar jo-urgjente
 • Aktivitete të fuqishme
 • Mbajtja e të njëjtit qëndrim për periudhat e zgjatura
 • Presioni i drejtpërdrejtë në zona të veçanta
 • Mbartjen e ngarkesave të rënda
 • Stresi i rritur psikologjik është treguar të përkeqësojë RSI

Diagnostifikimin

Një mjek normalisht do të jetë në gjendje të diagnostikojë një RSI përmes një ekzaminimi fizik dhe duke bërë pyetje në lidhje me llojin e detyrave të përsëritura që pacienti bën rregullisht, çfarë e shkakton sikletin, dhe kur ka tendencë të ndodhë.

Ekzistojnë dy lloje të gjera të RSI.

Tipi 1 RSI është një çrregullim muskulor. Simptomat zakonisht përfshijnë ënjtje dhe inflamacion të muskujve ose tendinave specifike.

Tipi 2 RSI ka një sërë shkaqesh. Shpesh lidhet me dëmtimin e nervit që vijnë nga aktivitetet e punës.

Trajtimi

Shkaqet dhe simptomat e RSI -ve janë të larmishme, kështu që trajtimi gjithashtu ndryshon.

Llojet e trajtimit që përdoren zakonisht përfshijnë:

 • Medikament: qetësues kundër inflamatorit (të tilla si aspirina ose ibuprofen), relaksuesit e muskujve dhe antidepresantët mund të ndihmojnë. Tabletat e gjumit mund të jenë të përshtatshme, nëse gjumi preket.
 • Nxehtësia ose ftohja: aplikimi i paketave të nxehtësisë ose paketat e akullit. Shmangni nxehtësinë e tepërt ose aplikimin e akullit direkt në lëkurë, pasi këto mund të digjen.
 • Splints: Disa njerëz përdorin një mbështetje elastike ose çarje.
 • Terapia fizike: Kjo përfshin ushtrime, terapi manuale, frenim ose splting, dhe këshilla për përshtatjen e aktiviteteve për të përballuar detyrat ose për të zvogëluar rrezikun e përkeqësimit të dëmtimit.
 • Injeksione steroide: Këto këshillohen vetëm nëse ka inflamacion të lidhur me një gjendje specifike mjekësore, pasi ato mund të kenë efekte të kundërta.
 • Kirurgjia :: Si mjeti i fundit, operacioni mund të korrigjojë problemet me tendona dhe nerva specifike.
 • Mënyra kryesore për të zvogëluar rrezikun është të ndaloni ose zvogëloni intensitetin e aktivitetit.

  Nëse aktiviteti nuk mund të ndalet, këshillat për zvogëlimin e rrezikut përfshijnë:

  Bërjet e pushimeve: Marrja e pushimeve të rregullta nga një detyrë e përsëritur mund të ndihmojë. Një alarm mund të veprojë si një kujtesë për të bërë pushime të shkurtra.

  Qëndroni në këmbë: Qëndrimi në këmbë dhe shtrirja harmoniqhealth.com shpesh mund të zvogëlojë rrezikun. Zgjatni shpinën, krahët dhe gishtat.

  Pushimi i syve: Pushoni muskujt e syrit duke kërkuar lart dhe duke shikuar për një moment në objektet në distancë.

  Shëndeti i përgjithshëm: Hani me shëndet dhe merrni ushtrime të rregullta për ta mbajtur trupin tuaj elastik dhe për të shmangur pirjen e duhanit, pasi kjo zvogëlon rrjedhën e gjakut.

  Udhëzimet për punëtorët e kompjuterit dhe tavolinave

  Shkaku më i zakonshëm i një RSI në ditët e sotme është përdorimi i një kompjuteri ose ulja në një tavolinë.

  Udhëzimet e mëposhtme mund të ndihmojnë në parandalimin e ankesave më të zakonshme:

 • modë Punëdhënësit do të kenë qasje në udhëzimet zyrtare.
 • Qëndrimi: Për të shmangur përplasjen, mbajini veshët dhe ktheheni në një vijë të drejtë me legenin.
 • Kyçet: Shmangni përkuljen e kyçeve dhe mbajini krahët, kyçet e dorës dhe gishtat kur shtypni.
 • Shtypja: Shmangni goditjen e çelësave shumë të vështirë gjatë shtypjes. Shtypja e prekjes mund të ndihmojë, pasi çdo gisht do të marrë pjesën e tij të drejtë të presionit, dhe nuk ka nevojë të vazhdoni të shikoni poshtë tastierën. Softueri i aktivizuar me zë gjithashtu mund të minimizojë shtypjen.
 • Shkurtoret: Shkurtoret e tastierës mund të zvogëlojnë lëvizjet e shtypjes dhe të miut.
 • Mouse: Mos u mbërtheni shumë fort dhe ngadalësoni shpejtësinë tuaj për të zvogëluar tensionin e muskujve në dorë.
 • Temperatura: Sigurohuni që po punoni në një temperaturë të përshtatshme.
 • Telefon: Për ata që duhet të shkruajnë gjatë përdorimit të një telefoni, veshja e kufjeve është më e mirë sesa shtrëngimi i marrësit midis kokës dhe shpatullës.

Bursitis: Qesja e mbushur me lëng afër një gju, bërryl, ose bashkimi i shpatullave bëhet i përflakur dhe i fryrë.

Tendoniti: Një tendë bëhet e përflakur.

Tendinoza: Degjenerimi qelizor i kolagjenit rezulton brenda tendinave, për shkak të përdorimit të tepërt. Kjo është e ndryshme nga tendiniti.

Sindromi i tunelit karpal: kompresim i dhimbshëm i një nervi ndërsa kalon në pjesën e përparme të kyçit të dorës.

Sëmundja e Raynaud: Enët e gjakut në ekstremitetet shtrëngojnë kur të ftohtë ose të stresuar. Mund të nxitet nga puna që përfshin dridhje, siç është përdorimi i një jackhammer.

Sindromi i Tunelit Kubital: Kjo mund të rezultojë nga presion i përsëritur ose i zgjatur mbi nervin në zonën "kockat qesharake", ose nga shtrirja e këtij nervi për periudha të gjata kohore.

de Quervain Sindromi: Kjo gjendje e dhimbshme ndikon në tendinat në anën e gishtit të madh të dore, dhe shpesh shoqërohet me përdorimin e tepërt të kyçit të dorës.

Sindromi i daljes së kraharorit: Enët e gjakut ose nervat bëhen të bllokuar midis kockës së jakës dhe brinjëve të parë. Më së shumti prek njerëzit, puna e të cilëve përfshin përdorim të rëndë të ekstremiteteve të sipërme kundër rezistencës.

Sindromi i kryqëzimit: Një inflamacion i dhimbshëm i muskujve specifikë në parakrah, i shkaktuar nga përkulja e përsëritur dhe shtrirja e kyçit të dorës. Shpesh prek peshëngritësit, rowers, lojtarët e sportit të raketave, kalorësit e kalit dhe skiatorët.

Kontraktimi i Dupuytren: Një trashje e indeve të thella në pëllëmbën e dorës dhe gishtërinjve mund të çojë në gishta të përkulur përgjithmonë. Përdorimi i mjeteve vibruese rrit rrezikun.

Sindromi i prangave të rotatorit: Dëmtimi i ndonjë prej tendinave që mbajnë bashkimin e shpatullave në vend. Shtë e zakonshme në punë që përfshin aktivitetin e zgjatur të sipërm.

Epicondylit medial, ose bërryl i lojtarit: Kjo ndikon në pjesën e brendshme të krahut të poshtëm, afër bërrylës. Shpesh duke luajtur sporte të caktuara ose lëvizje të përsëritura të gjarpërimit mund të çojnë në këtë gjendje.

Epicondylitis anësore, ose bërryl tenisi: Kjo ndikon në pjesën e jashtme të bërrylit.

stenozimi i tenosynovitit, ose gishti i shkaktimit: Një gisht bëhet i mbërthyer në pozicionin e përkulur dhe, kur drejtohet, e bën këtë me një parakohshme. Kjo njihet edhe si "Tendoniti i Tekstimit". Mund të rezultojë nga kapje e përsëritur, e fortë.

Sindromi i tunelit radial: Ekziston një dhimbje e shurdhër në krye të parakrahut. Përdorimi i tepërt i krahut për të shtyrë ose tërhequr, ose përdorimi i tepërt i dorës dhe kyçit të dorës mund të irritojë nervin dhe të shkaktojë dhimbje.

Kërcimja e shkrimtarit: Spazma e muskujve ndodh në duar dhe krahë, për shkak të përdorimit të tepërt.

RSI kanë qenë me ne me shekuj dhe ata nuk ka gjasa të largohen. Sidoqoftë, të mësosh më shumë rreth asaj që i shkakton ata dhe si t’i trajtojmë ata mund të na ndihmojë të zvogëlojmë shqetësimin dhe sikletin që mund të sjellin.

 • Dhimbjet e trupit
 • Dhimbje/anestetikë
 • Rehabilitimi/Terapia Fizike

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe vizatime Vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat mjekësore dhe shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

Guest
Guest posting on BookBuzzr blogs will definitely boost your business and possibly earn you more clients. However, your writing must be unique and engaging to the audience. If you have an article or even just a topic in mind, relevant to writing, publishing, selling, or marketing books, we would love to see your proposed content! Feel free to submit Here!
Posts created 1410

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top