Mekanizmi i papritur i rikthimit të kujtesës i gjetur në studimin historik

Mekanizmi i papritur i rikthimit të kujtesës i gjetur në studimin historik

Një studim historik që eksploron një zonë pak të hulumtuar të hipokampusit bëri një zbulim të papritur se si merret memorja. Shkencëtarët zbuluan, për çudi, se marrja e kujtesës dhe formimi i kujtesës varen nga mekanizma shumë të veçantë.

Hulumtimi mbi formimin e kujtesës dhe rikthimin e kujtesës është i bollshëm dhe i vazhdueshëm, pasi ka akoma aq shumë që ne kemi akoma për të mësuar se si funksionon truri ynë. Për shembull, lajmet mjekësore sot kanë raportuar kohët e fundit për një studim që kërkoi të kuptonte se sa formohet memorie afatshkurtër dhe afatshkurtër.

Kujtesa, në përgjithësi, është shoqëruar prej kohësh me një zonë të trurit të quajtur hipokampusi, por megjithëse është bërë shumë përparim për të kuptuar se çfarë ndodh në këtë rajon të trurit, ka akoma aspekte të Funksionimi hipokampal që mbetet i paqartë.

Hulumtimet e mëparshme sugjeruan që hipokampusi dhe zonat cerebrale përreth janë përgjegjëse për formimin e kujtesës dhe rikthimin e kujtesës, por disa studime treguan për një pjesë enigmatike të hipokampusit, të quajtur subikula, siç përfshihen në mënyrë specifike në kujtimet e kujtimeve.

Sidoqoftë, deri më tani, mbeti e paqartë në çfarë mase nënkulumi është i rëndësishëm në mënyrën se si ne kujtojmë.

Një studim i kryer nga neuroshkencëtarët nga Instituti i Teknologjisë në Massachusetts (MIT) në Kembrixh, MA, tani sugjeron që subikula është thelbësore për procesin e marrjes së kujtesës, dhe se kujtimet e kujtimeve ndjek një qark të ndryshëm nervor për formimin kujtimet.

Sipas studiuesve, ky qark i tërheqjes nuk ishte identifikuar më parë në vertebrorët, megjithëse një mekanizëm i ngjashëm ishte vërejtur nga shkencëtarët në elegans Caenorhabditis e krimbave të rrumbullakët.

Autori i Lartë i Studimit Susumu Tonegawa-Picower Profesor i Biologjisë dhe Neuroshkencës, dhe Drejtori i Qendrës Riken-MIT për Gjenetikën e Qarkut Neural në Institutin Picower për Mësimin dhe Kujtesën në MIT-nxjerr në pah rëndësinë e shkencëtarëve ‘Gjetjet:

"Ky studim adreson një nga pyetjet më themelore në hulumtimin e trurit – përkatësisht se si formohen dhe merren kujtimet episodike – dhe siguron prova për një përgjigje të papritur: Qarqet diferenciale për rikthim dhe formim."

Rezultatet e studimit raportohen në revistën Cell.

Bypath nervor i lidhur me rikthimin e kujtesës

Prof. Tonegawa dhe ekipi i tij hetuan nënkulacionin duke përdorur minj laboratorë që ata kishin inxhinieruar gjenetikisht për këtë qëllim. Minjtë ishin të kushtëzuar të reagojnë ndaj ndryshimeve të dritës, në mënyrë që neuronet e subikulacionit të pengoheshin si një reagim ndaj dritës së gjelbër.

Ngjarjet e kondicionimit të frikës u përdorën kështu për të manipuluar formimin dhe kujtimin e kujtesës, duke përcaktuar minjtë për të bërë shoqata pak a shumë të këndshme me situata të veçanta.

Sipas hulumtimit ekzistues, një rajon i hipokampusit të referuar si CA1 stimulohet nga ky lloj procesi i kodimit të kujtesës. CA1 bashkëvepron me korteksin entorhinal, i cili funksionon si një zonë komunikimi midis hipokampusit dhe rajoneve të tjera të trurit.

Kështu, disa grupe të neuroneve aktivizohen, dhe këto bëhen "gdhendje", të njohura gjithashtu si "gjurmë të kujtesës". Këto janë ndryshime të përhershme në tru që regjistrojnë një shoqatë që më vonë mund të tërhiqet.

"Mendohet se qarqet të cilat janë të përfshira në formimin e gdhendjeve janë të njëjta me qarqet e përfshira në ri-aktivizimin e këtyre qelizave që ndodhin gjatë procesit të tërheqjes," thotë Prof. Tonegawa.

Megjithatë, eksperimentet e mëparshme të kryera nga ekipi i shkencëtarëve kishin vërejtur se kujtimi i suksesshëm i kujtesës lidhej me një Bypath që devijoi nga rajoni CA1, kaloi nëpër nënkulare dhe arriti në korteksin entorhinal. Kjo rrugë e veçantë për rikthimin e kujtesës ishte një zbulim befasues për shkencëtarët.

Marrja e kujtesës dhe formimi në minj

Kur kryejnë eksperimentet e tyre in vivo për studimin aktual, studiuesit i ndanë minjtë në dy grupe. Neuronet subikulare të minjve në grupin e parë u penguan pasi kafshët u dorëzuan në procesin e kondicionimit të frikës. Kjo nuk ndikoi në aftësinë e minjve për të kujtuar përvojën më vonë.

Në të kundërt, neuronet subikulare të minjve në grupin e dytë u frenuan pasi kishin pësuar procesin e kondicionimit të frikës. Shtë vërejtur që këta minj nuk mund të kujtojnë siç duhet përvojën, pasi ata nuk shfaqnin një shoqatë të suksesshme të frikës kur ishte e përshtatshme.

Prof. Tonegawa dhe ekipi i tij sugjerojnë që kjo konfirmon që Bypath nervor që përfshin nënkulacionin është i nevojshëm për marrjen e kujtesës, por nuk kërkohet për formimin e kujtesës.

Testet e mëtejshme treguan gjithashtu të kundërtën: që rruga nervore direkte nga rajoni CA1 në korteksin entorhinal është thelbësore për formimin e kujtesës, por i panevojshëm për marrjen e kujtesës.

"Fillimisht, ne nuk e prisnim rezultatin […] ne thjesht planifikuam të shqyrtojmë se cili mund të jetë funksioni i nënkulumit," rrëfen Prof. Tonegawa.

Implikimet intriguese për t’u studiuar më tej

Studiuesit hipotezojnë se këto rrugë të dallueshme mund të lehtësojnë azhurnimet e kujtesës dhe "redaktimet". Ata sugjerojnë që, ndërsa aktivizohet Bypath -i i tërheqjes, shkaktohet edhe rruga e formimit të kujtesës, e cila lejon që informacioni i freskët të regjistrohet në tru.

"Ne mendojmë se të kesh këto qarqe paralelisht ndihmon kafshën së pari të kujtojë kujtesën, dhe kur të jetë e nevojshme, të kodojë informacione të reja. Shtë shumë e zakonshme kur mbani mend një përvojë diatea prodhues të mëparshme, nëse ka diçka të re për të shtuar, për të përfshirë informacionin e ri në kujtesën ekzistuese, "shpjegon Dr. Dheeraj Roy, një nga autorët kryesorë të studimit.

Një tjetër shpjegim i mundshëm për domosdoshmërinë e dy qarqeve të dallueshme të kujtesës përfshijnë stimulimin e lëshimit të hormonit të stresit, i cili ndodh pasi kujtohet kujtime shqetësuese.

Megjithëse të dy rrugët u gjetën përmes eksperimenteve të lidhura me formimin dhe kujtimin e kujtesës emocionale, të lidhura me ngjarjet e këndshme dhe stresuese, studiuesit sugjerojnë që i njëjti mekanizëm mund të jetë i rëndësishëm për të gjitha llojet e kujtesës episodike.

Prof. Tonegawa dhe ekipi i tij theksojnë rëndësinë e zbulimit të tyre për të kuptuar se si funksionon kujtesa, dhe madje edhe të kuptohet se informacioni i ri mund të jetë i rëndësishëm për studimin e sëmundjes së Alzheimerit, megjithëse kjo është ende një rrugë eksploruar.

  • Neurologjia/Neuroshkenca
Guest
Guest posting on BookBuzzr blogs will definitely boost your business and possibly earn you more clients. However, your writing must be unique and engaging to the audience. If you have an article or even just a topic in mind, relevant to writing, publishing, selling, or marketing books, we would love to see your proposed content! Feel free to submit Here!
Posts created 1410

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top